Metabolic Balance en de kunst van het vet verbranden!

duda-wsm • sep. 06, 2019

This is a subtitle for your new post

De meningen zijn nogal verdeeld over hoe vaak per dag je zou moeten eten. De één zegt 6 kleinere maaltijden per dag, de ander 3 maaltijden en 2 tussendoortjes. Ik geloof dat je het beste  3 maaltijden per dag kan eten. Ook als je voor Metabolic Balance kiest eet je drie maaltijden per dag.  En dit zónder tussendoortjes. Hieronder zal ik uitleggen waarom:

Ons lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen hebben energie nodig om te kunnen leven, denken, bewegen etc. Deze energie wordt gehaald uit glucose (brandstof uit koolhydraten). Insuline is het hormoon dat helpt de glucose uit het bloed ín je cellen te krijgen. Insuline is de sleutel die zorgt dat het deurtje van de cel open gaat, waardoor de glucose naar binnen kan.

Dus insuline is goed!

Elk moment dat we eten wordt er door de pancreas insuline aangemaakt om glucose binnen te laten in de cellen (Teveel aan glucose kan worden opgeslagen als reserve in de lever en in de spieren). Dus eet je bijvoorbeeld de hele dag door kleine beetjes, dan zwermt er eigenlijk altijd insuline door je bloed.

Daarnaast, als er teveel aanspraak word gedaan op insuline (door veel en vaak te eten), dan reageren de deurtjes van de cellen niet meer zo goed op insuline. Ze worden 'sleutellam'. Het lichaam registreert dat de glucose niet in de cellen wordt opgenomen en gaat vervolgens nóg meer insuline aanmaken. En dan is insuline ineens niet meer goed.

Een teveel aan insuline in je bloed zorgt er namelijk voor dat je lichaam:
meer ontsteking-gevoelig is.
minder vet verbrand.
meer vet opslaat.
sneller ouder wordt.
Dus om je gezond, slank en jong te blijven voelen is het belangrijk dat je zorgt dat je lichaam af en toe insuline vrij is. Dit zorgt ervoor dat andere hormonen op dat moment aan de slag kunnen om je jong en ontstekingsvrij te houden, maar vooral geef je je lichaam de kans om in deze pauzes te gaan vet verbranden. 

Het beste is om tussen de maaltijden gedurende 5 uur niet te eten. Probeer ook 's avonds na 9 uur niet meer te eten. En probeer bijvoorbeeld 2 x per week een pauze van 14 uur tussen 2 maaltijden in te lassen (vanzelfsprekend doe je dit dan 's nachts ;-) )

"Maar... krijg ik dan geen honger?", hoor ik je denken. Mijn ervaring is dat het juist andersom is. Ik krijg meer trek bij veel eetmomenten, met name bij snoepen tussendoor. De bloedsuikerspiegel gaat dan schommelen en als deze laag is, krijg ik  behoefte aan (snelle) koolhydraten.

Belangrijk is om 3 gezonde uitgebalanceerde maaltijden te eten met voldoende gezonde vetten, groenten, eiwitten en trage koolhydraten. Maar daarover later meer!  

 
door Monique 15 mei, 2024
Die verdraaide plateaus.
door Monique 25 jun., 2023
Ruimte innemen.
door Monique 13 apr., 2023
Afvallen met een gezonde lever!
door Monique 02 apr., 2023
Afvallen met lichaam en geest
door Monique 29 mrt., 2023
De wonderpil dat zijn we zelf.
door Monique 25 mrt., 2023
De olifant en het hertje.
door Monique 24 mrt., 2023
De geheimen van het loslaten...
Leptine resistentie
door Monique 20 mrt., 2023
Onverklaarbaar overgewicht door leptine resistentie
door Monique 01 mrt., 2023
Kort geluk versus lang geluk.
door moniquedbos 18 feb., 2023
Als ik een nieuwe klant krijg die het liefst gisteren wil starten is mijn eerste reactie om daarin mee te gaan. Want ik snap het. Als je in jezelf een knoop hebt doorgehakt, dan wil je graag doorpakken! Echter… als het om afvallen gaat is het extreem belangrijk dat je er juist geen haast achter zet. Snel starten met gezond eten? Prima natuurlijk! Maar het effect daarvan zo snel mogelijk afdwingen op je weegschaal? Nee, liever niet! Je weet niet hoeveel druk je jezelf daarmee geeft. Onbewust vaak. En je lichaam is allergisch voor druk en gaat dan juist vasthouden…  Ja echt! Heb dat al zo vaak gezien. Ga voor gezond en neem er de tijd voor. En dan komt dat slank vanzelf wel. Ga niet voor calorieën, maar voor gezonde voedingsstoffen. Hiermee bouw je een gezond en sterk lichaam op. Ga stap voor stap bewegen, niet gelijk over de top. Dat blijkt in de praktijk niet zo duurzaam te zijn. Zorg goed voor je buik, voor de darmflora, dat is de basis voor een goede gezondheid én voor een slanker lichaam! Probeer stress te vermijden waar mogelijk. Stress is de grootste veroorzaker van overgewicht En heb jezelf en je lijf lief! Leer jezelf goed genoeg te vinden. In elke hoedanigheid. Geef je lijf vertrouwen!
Meer posts
Share by: