Blog

Inleiding: Je besluit om gezonder te gaan eten. Je hebt een plan. Je bent er helemaal klaar voor. Maar nog voordat je bent begonnen, gebeurt er iets geks: je hebt ineens méér trek dan normaal, je wil snacks inslaan, je lichaam lijkt meer om eten te roepen dan normaal. Herkenbaar? Dit is je hamsterbrein aan het werk. Het oeroude deel van je hersenen dat reageert alsof er een voedselcrisis op komst is. Maar waarom gebeurt dit? En hoe kun je het kalmeren? Laten we duiken in de wetenschap achter dit fenomeen, en vooral: hoe je hiermee omgaat. π§ Wat is het hamsterbrein? Het hamsterbrein, oftewel het limbisch systeem, is het primitieve deel van je hersenen dat gericht is op overleven . Het denkt niet rationeel, het reageert puur instinctief. Alles wat lijkt op schaarste of verandering in voedselinname wordt direct geregistreerd als een dreiging . En wat doet een hamster als er dreiging is? Juist: hamsteren! In jouw geval betekent dit: Meer honger en cravings De drang om extra veel te eten ‘voor het geval dat’ Angst dat je niet genoeg krijgt Weerstand tegen de verandering Dit gebeurt niet omdat je geen discipline hebt of omdat je dieetgedachten ‘zwak’ zijn. Dit is pure biologie. Dit is ook de reden waarom je, als je (alweer) een nieuw dieet start, je dit vaak nog geen dag volhoudt. π₯ Maar waarom schiet je lichaam in paniek (zelfs als je nog niet bent begonnen)? Misschien ben je nog niet eens begonnen met je nieuwe eetpatroon. Je bent alleen aan het nadenken over hoe je het gaat aanpakken. En tóch voelt je lichaam al stress. Hoe kan dat? Dit komt door een samenspel van het hamsterbrein en je endocannabinoïde systeem (ECS) . Het ECS scant continu op energiezekerheid Het ECS is een biologisch netwerk dat o.a. je eetlust, energieopslag en vetverbranding regelt. Zodra het opmerkt dat er een verandering aankomt, triggert het een hongerreactie. Zelfs als je alleen nog maar denkt aan een nieuw dieet! Je brein herkent een ‘schaarste-patroon’ Heb je eerder diëten gevolgd met calorierestrictie? Dan herinnert je brein zich dat. Het denkt: "Oh nee, we gaan weer minder eten!" en triggert een voedselinname-boost als preventieve maatregel. Stress versterkt het effect Het idee van ‘moeten veranderen’ activeert het sympathische zenuwstelsel (vecht/vlucht modus). Dit maakt het hamsterbrein extra gevoelig voor signalen van schaarste. Je hebt eerdere ‘mislukkingen’ opgeslagen Als eerdere pogingen om je eetpatroon te veranderen moeilijk waren, reageert je brein met angst. Je krijgt automatisch weerstand, zelfs als je rationeel weet dat deze verandering goed voor je is. π Hoe kalmeer je je hamsterbrein en ECS? Gelukkig kun je dit proces omdraaien. Hier zijn een paar krachtige strategieën: Focus op overvloed in plaats van schaarste Zeg niet: "Ik ga stoppen met X", maar: "Ik ga mijn lichaam voeden met Y". Dit shift je brein van tekort naar versterking. Kalmeer je zenuwstelsel vóór je begint Doe dagelijks ademhalingsoefeningen of stimuleer je nervus vagus (bijv. koud douchen, neuriën, of wandelen). Dit geeft je brein het signaal: "We zijn veilig." Maak mini-aanpassingen in plaats van een drastische switch Begin met één kleine aanpassing per keer , zodat je hamsterbrein niet volledig in verzet schiet. Bijvoorbeeld: voeg eerst meer gezonde vetten toe (zoals olijfolie, avocado) voordat je iets anders schrapt. Gebruik zelfspraak om je brein te resetten Wanneer je honger voelt, zeg hardop: "Mijn lichaam is veilig. Er is genoeg voeding voor mij." Dit klinkt simpel, maar het herprogrammeert je oerinstinct. Laat je ECS wennen aan een nieuw eetpatroon Ondersteun je ECS met voedingsmiddelen zoals: Omega 3 (vette vis, lijnzaad, walnoten) Kurkuma en eventueel andere kruiden supplementen (die het ECS ondersteunen) Vezels en polyfenolen (voor stabiele bloedsuikerspiegel) Doe een wandelmeditatie of slaapmeditatie Een wandelmeditatie helpt om je lichaam te resetten en stress los te laten. Een slaapmeditatie kan je hamsterbrein kalmeren en voorkomen dat je 's nachts in overdrive gaat denken over eten. π― Conclusie: Je lichaam is geen vijand, het wil je beschermen Wat jij ervaart, is geen falen. Het is geen teken dat je zwak bent of geen discipline hebt. Dit is je oerbrein dat goed zijn werk doet . Maar jij hebt nu de kennis om het op een andere manier aan te sturen. Voed jezelf vanuit overvloed, niet vanuit beperking. Kalmeer je ECS met de juiste voeding en ontspanning. Gebruik wandel- en slaapmeditaties om je hamsterbrein te resetten. Zo kun je eindelijk de shift maken naar een gezond eetpatroon zonder paniekmodus . ππ₯ Wil je hier zelf mee aan de slag? In mijn programma 30 Dagen Mindful Afvallen leer je hoe je je zenuwstelsel kalmeert, zonder te vechten tegen je lichaam. Als bonus voeg ik, naast de live ingesproken lichaamsscan ook nog de wandelmeditatie en hypnose toe . Wil je een gezonde relatie met eten opbouwen? Start dan gelijk via de knop hieronder.

We zijn zo gewend om te oordelen over mensen met overgewicht. Het lijkt zo simpel: "Als iemand te zwaar is, dan ligt dat aan te veel eten of een gebrek aan discipline." Hoe vaak heb ik niet cliënten gezien die zo streng zijn voor zichzelf waren, dat het pijnlijk was om te zien. π Dit oordeel komt niet alleen van de buitenwereld; het is vaak nog veel harder vanbinnen. Tijdens mijn eigen reis met gewichtsproblemen heb ik die harde stemmen ook vaak genoeg gehoord. Ondanks een gezond en keurig dieet, raakte ik vaak gefrustreerd als ik weer op de weegschaal stond. Het is verleidelijk om te denken dat wilskracht de oplossing is, maar de realiteit is vaak niet zo eenvoudig. Er ligt een hele biochemie onder overgewicht waar we niet omheen kunnen. Ik wil er geen wetenschappelijke verhaal van maken, maar het is belangrijk te begrijpen dat er onderliggende factoren zijn die een basis leggen voor overgewicht. Genetica en Hormonen: Meer dan Wat We Eten π½οΈ Een voorbeeld hiervan is de ontdekking van de leptine- en melanocortine-4-receptoren (MC4). Onderzoek toont aan dat een mutatie in het MC4-gen kan leiden tot een verhoogde voedselinname en aanzienlijke gewichtstoename. Dit laat zien dat genetische factoren ons eetgedrag en onze stofwisseling kunnen beïnvloeden. Leptine is een hormoon dat ons vertelt wanneer we genoeg hebben gegeten én dat ons lichaam toestemming geeft om vet te verbranden. Bij mensen die leptine-deficiënt zijn, kunnen leptine-injecties soms hun obesitas volledig omkeren. Maar voor de meesten van ons, die wel leptine hebben maar er niet goed op reageren, is het helaas niet zo eenvoudig. Daarnaast spelen andere genen, zoals het FTO-gen, een belangrijke rol in hoe we ons gewicht ervaren. Mijn eigen FTO-genmutaties, die een verhoogd risico op obesitas en diabetes type 2 laten zien, bevestigen dit. Eén specifieke variant verhoogt het risico met 60%. Dit is niet iets wat je zomaar kunt negeren of oplossen met een standaard dieet. Deze genetische factoren liggen diep in ons DNA verankerd en mogen best wel eens genoemd worden. Stress en Zelfzorg πΏ Maar genen zijn niet allesbepalend. Het is waar dat sommige mensen van nature slank blijven, terwijl anderen al aankomen als ze hun dieet maar een beetje laten vieren. Toch kunnen we, ondanks onze genetische aanleg, met goede zelfzorg, gezonde voeding en stressmanagement op een zo gezond mogelijk gewicht blijven. Stress speelt hierin een cruciale rol: langdurige stress houdt je lichaam in een constante staat van "vechten of vluchten," wat de hormoonhuishouding verstoort en vaak leidt tot gewichtstoename, vooral rond de buik. π£ Maar stress maakt je ook weer extra gevoelig voor mutaties op de bovengenoemde genen. Een Ander Perspectief op Gezondheid Het begrijpen van deze biochemische mechanismen helpt ons niet alleen om de oordelen over onszelf en anderen te verminderen, maar vooral ook om met meer compassie naar ons lichaam te kijken. Het herstellen van de relatie met voeding en ons eigen lichaam is essentieel. Door te ervaren wat voeding met ons lichaam doet, kunnen we betere keuzes maken. π Het is tijd om te erkennen dat het pad naar gezondheid niet altijd rechtlijnig is. Zelfcompassie en begrip van de innerlijke “bedrading” zijn net zo belangrijk als voeding en beweging. Dit inzicht heeft mij heel erg geholpen om zachter voor mezelf te zijn. Het gaat niet om falen of een gebrek aan wilskracht, maar om genetische en biochemische processen die we kunnen leren begrijpen én ondersteunen — zonder onszelf te veroordelen. π±β¨ Laten we dit inzicht meenemen, zowel voor onszelf, maar ook voor anderen die met hun gewicht worstelen. β€οΈ #Overgewicht #Gezondheid #Voeding #Zelfzorg #Genetica #epigenetica #Biochemie #Stressmanagement #Leefstijl #Zelfcompassie #Hormonalebalans #Darmgezondheid #Emotioneeleten #Bodypositivity #Afvallen #Mentalegezondheid

Als ik een nieuwe klant krijg die het liefst gisteren wil starten is mijn eerste reactie om daarin mee te gaan. Want ik snap het. Als je in jezelf een knoop hebt doorgehakt, dan wil je graag doorpakken! Echter… als het om afvallen gaat is het extreem belangrijk dat je er juist geen haast achter zet. Snel starten met gezond eten? Prima natuurlijk! Maar het effect daarvan zo snel mogelijk afdwingen op je weegschaal? Nee, liever niet! Je weet niet hoeveel druk je jezelf daarmee geeft. Onbewust vaak. En je lichaam is allergisch voor druk en gaat dan juist vasthouden… ο»Ώ Ja echt! Heb dat al zo vaak gezien. Ga voor gezond en neem er de tijd voor. En dan komt dat slank vanzelf wel. Ga niet voor calorieën, maar voor gezonde voedingsstoffen. Hiermee bouw je een gezond en sterk lichaam op. Ga stap voor stap bewegen, niet gelijk over de top. Dat blijkt in de praktijk niet zo duurzaam te zijn. Zorg goed voor je buik, voor de darmflora, dat is de basis voor een goede gezondheid én voor een slanker lichaam! Probeer stress te vermijden waar mogelijk. Stress is de grootste veroorzaker van overgewicht En heb jezelf en je lijf lief! Leer jezelf goed genoeg te vinden. In elke hoedanigheid. Geef je lijf vertrouwen!

Even een reset voor je lijf Soms kan het best fijn zijn om je lichaam een kleine reset te geven. Maar hoe doe je dat zonder het al te ingewikkeld te maken? Heel simpel, door even een tijdje niet te eten. In de huidige tijd met de huidige voeding belasten we ons lichaam veel te zwaar. We eten vaak om de 2 a 3 uur iets en soms zelfs nog vaker. Ons lichaam is daar niet voor gemaakt. Echt niet! Door zo vaak iets in onze mond te stoppen, word het hele spijsverteringsapparaat op gang gebracht. De maag, moet werken, er worden spijsverteringsenzymen aangemaakt, er word insuline aangemaakt, de darmen moeten aan de slag (terwijl ze hun vorige portie voeding nog niet eens goed verwerkt hadden) én de lever moet keihard aan de slag om alle afvalstoffen weer af te voeren. Is dit gezond voor ons? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit níet gezond is (behalve in sommige gevallen tijdelijk om de vetverbranding "aan" te zetten). Enzymen raken uitgeput, er wordt teveel en te vaak insuline aangemaakt (gevolg, insuline-resistentie . Dit zorgt op haar beurt weer voor ontstekingen en vet vasthouden), darmen gaan gisten , hormonen raken uit balans en ga zo nog maar even door. Ons lichaam en al onze systemen zijn gebouwd op schaarste (vroeger in de oertijd was er niet altijd voeding beschikbaar). Bij schaarste kunnen allerlei systemen zich herstellen. En helaas… bij overvloed gebeurd dit niet. Daarom is het gezond om af en toe schaarste te creëren. Dus, stop met eten! Je kan het op verschillende manieren doen: Eet een (flinke) avondmaaltijd en pas de volgende dag weer een (flinke) avondmaaltijd. Dan heb je dus eigenlijk 24 uur gevast. (hier zou ik niet gelijk mee starten. helemaal niet met een instabiele bloedsuikerspiegel). Eet ’s avonds rond 6 of 7 uur een flinke maaltijd en sla de volgende dag het ontbijt over en start met de lunch. Eet gedurende 18 uur niet en gedurende 6 uur wel. Of bouw het langzaam op. Wacht in de ochtend gewoon met ontbijten tot je honger krijgt. Dat is ook nog eens veel beter, omdat je dan de juiste spijsverteringsenzymen aanmaakt en dus je maaltijd veel beter verteerd. Je kunt er ook voor kiezen om op nuchtere maag te sporten. Dit zet de vetverbranding nog eens extra aan. Let wel op. Dit lukt niet iedereen, maar kan alleen bij een bloedsuikerspiegel die in balans is. In de tijd dat je niet eet, heeft je lichaam tijd om zich weer te herstellen. Eenvoudig hè? Zelf sla ik mijn ontbijt iets van 4 keer per week over. Als ik de dag ervoor "gesnoept" heb, dan vind ik het lastig. Dit is niet omdat ik honger heb, maar omdat mijn bloedsuikerspiegel van slag is en “zeurt” om eten. Als ik de dag ervoor niet gesnoept heb, kost het me geen enkele moeite. Als ik 2 keer per dag eet, dan voel ik me helderder, energieker en transparanter. Het lukt me dan veel beter om de verbinding met mezelf te voelen en te voelen waar ik op dat moment zit. Wil je het eens proberen, maar weet je niet hoe te starten? Neem dan gerust contact met me op. Elk lichaam is anders en vraagt een andere aanpak.

Dit is één van die slogans waar ik mee ben opgegroeid. Anderen zijn bijvoorbeeld: "brood, daar zit wat in" en "melk, de witte motor". Waar deze laatste 2 bedacht zijn vanuit commercieel oogpunt en inmiddels redelijk achterhaald zijn, gaat die van de appel zeker op. Mits biologisch, dat dan weer wel! Reinigend In een appel zitten meer en betere vitaminen dan in welk ander fruit dan ook. Daarnaast hebben ze een hoog gehalte aan vezels (zoals pectine en cellulose). Deze helpen je om afvalstoffen via de darmen af te voeren. Daarnaast stabiliseert pectine je bloedsuikerspiegel en is dus een bescherming tegen diabetes. Beschermend Met name de klassieke appelmerken zijn rijk aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen (deze zorgen voor ontregeling en disbalans in het lichaam). Ook wijzen diverse onderzoeken uit dat appels kunnen zorgen voor de verlaging van cholesterol. Waarschijnlijk zijn de polyfenolen en de pectine hier verantwoordelijk voor. Ontgiftend Appels hebben een stimulerende werking op de lever en helpen deze om te ontgiften. Daarnaast kan appel(sap) nierstenen en galstenen oplossen. Bloedzuiverend Appels zijn bloedzuiverend en werken ondersteunend bij het genezen van eczeem. Bij sommige huidschimmels kan de appel zelfs uitwendig gebruikt worden in de vorm van pulp. Ontstekingsremmend Uit onderzoeken blijkt dat met name de triterpenoïden uit appelschil ontstekingsremmend werken bij chronische darmontsteking. Ook de quercetine in een appel werkt langdurig ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt de (ongekookte) appelschil voor verwijdering van urinezuur-depots. Dit kan de pijn bij reuma verlichten. Verder zijn appels weefsel-vernieuwend, verzachten ze maagklachten, ontsmetten ze de darmen, kunnen ze helpen om aambeien te voorkomen en kan zelfs diarree bij kinderen verholpen worden door het geven van geraspte appel. Met schil Belangrijk is om de appel het liefst rauw en mét schil te eten. In en gelijk onder de schil zitten de meeste werkzame stofjes. Ik snij hem zelf altijd in blokjes (met schil) en dan een beetje kaneel er over. Kaneel is goed voor de bloedsuikerspiegel en de combi is ook nog eens erg lekker! Daarnaast zijn appels het hele jaar door verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Metabolic Balance In je Metabolic Balance voedingsplan word ook minimaal 1 appel er dag opgenomen. Sterker nog, als je om wat voor reden ook geen appels kan/mag eten, dan is het niet mogelijk om een voedingsplan aan te vragen, omdat de appel een essentieel onderdeel is zonder welke we geen succes kunnen waarborgen. Het is niet voor niets dat de Engelsen zeggen: An apple a day keeps the doctor away!